top of page

Detoxen - waarom en wat doet het precies?


Zoals jullie voorbij hebben zien komen ben ik op dit moment bezig met een 5-daagse sappenkuur van Frecious. Zo'n detox is super heftig en vergt aardig wat discipline, het HANGRY zijn heb ik een aantal keer al ervaren. Voornamelijk wanneer mijn man zich gerust laat gaan op een pak suikerbiscuitjes en op chocolade-croissantjes. Leuk is zeker anders... dus waarom zou ik dit nou in godsnaam doen? In deze blog vertel ik je daar meer over en alvast een kleine spoiler: als je helemaal door leest tot het eind heb ik zelfs nog een leuke kortingscode voor je!Wat is een detox?


Detoxen is afgeleid van het dure woord detoxificatie en betekend eigenlijk ontgiften.

Tijdens een detox betekend het dat je meerdere dagen minder of helemaal niet eet. En dat klinkt heel zwaar, maar met de juiste mindset is het (bijna...) een makkie! Maar wat heel belangrijk is, is dat detoxen niet een specifiek dieet is; het is een kortstondige boost voor je voedingsaptroon of leefstijl. Er zijn mensen die het bijvoorbeeld elk kwartaal doen, met de wisselingen van de seizoenen.


"Een detox is geen dieet, maar een boost voor je voedingspatroon."

Waarom detoxen?


In onze huidige leefomgeving krijgen we te maken met veel belastende stoffen die ons lichaam binnen komen, ook wel vrije radicalen genoemd. We kunnen deze binnen krijgen door stress, voeding, (te) veel sporten, sommige ontstekingsziekten, maar ook sigarettenrook, alcohol, medicatie, kraanwater, cosmetica, etc.

De vrije radicalen die vrijkomen in je lichaam, worden normaal gesproken door je lichaam opgeruimd: daar is het grotendeels prima tot in staat. Maar het kan zo zijn dat je meer belastende stoffen binnen krijgt, dan dat je lichaam kan verwijderen. Als je lichaam de toxische stoffen niet meer onschadelijk kan maken en kan uitscheiden, dan gaat het lichaam deze op slaan. Dit wordt gedaan in bindweefsel en vetweefsel. Op langer termijn kan dit chronische aandoeningen laten ontstaan.


Een detox kan er dan voor zorgen dat je lichaam even rust krijgt (het hoeft namelijk geen vrije radicalen te verwerken) en alle opgehoopte afvalstoffen kan afvoeren. Het is eigenlijk vergelijkbaar met het opruimen van je huis: een stofzuiger door je lichaam halen, maar ook even de ramen te lappen en een doekje over het aanrecht en de kastjes te halen.

De belangrijkste redenen op een detox te doen:

 1. Afvalstoffen kwijtraken

 2. Meer energie hebben

 3. Een mooiere huid krijgen

 4. Beter slapen

 5. Gezonde leefstijl een boost geven

 6. Afvallen

 7. Autofagie creëeren


Wat is autofagie?


Het klinkt als een ingewikkelde term, maar toch is het een logisch proces. Het komt van twee Griekse woorden: Auto (zelf) en Phagein (eten). Autofagie betekend dus letterlijk 'jezelf opeten'. Het is een manier op jezelf van binnen uit op te ruimen en speelt een rol bij het aanzetten van je immuunsysteem en het afweren van infectieziekten. De voornamelijke voordelen van autofagie zijn: het kan ontstekingen in het lichaam tegengaan, het kan je hersenen gezonder maken, het werkt beschadigde cellen weg, en het kan je levensduur verlengen. Gebrek aan autofagie maakt je dikker en slaperig.Hoe kun je detoxen?


Je kunt je lichaam zelf ontgiften. Dit kan op 3 (veelal bekende) manieren:


1. Een sapvastenkuur


Met een sapvastenkuur eet je gedurende je detoxperiode niet, maar drink je alleen (groente)sappen. Vaan zo'n 4-7 juices per dag. Het is een intensieve reiniging. Je kunt deze juices zelf maken, maar je kunt ze ook ook kopen, dat bespaart je veel tijd en gedoe. Daarnaast drink je veel water en groente of kruidenthee.2. De milde detox


Dit wordt ook wel de 'One Meal a Day Detox' genoemd. De naam zegt het al: je eet een maaltijd per dag en de rest van de tijd drink je (groente)sappen, thee en water. De maaltijd die je eet kan je zelf bepalen; lunch of avondeten bijvoorbeeld. Eet tijdens deze maaltijd dan zo puur en onbewerkt mogelijk; het liefst biologisch, om zo min mogelijk gifstoffen tijdens deze maaltijd binnen te krijgen.


3. Intermittent Fasting


Dit wordt ook wel periodiek vasten genoemd. Het betekend eigenlijk dat je bepaalde periodes van de week vast en andere periodes 'normaal' eet. En ja, daar past ook een stuk taart bij als je daar zin in hebt!


Intermittent Fasting doe je over het algemeen constant: het dus niet een week, maar een levenstijl, waarbij je bijvoorbeeld iedere maandag en dinsdag vast. Het vasten kan je doen door bijvoorbeeld een tijdsbestek te kiezen dat je niet eet: zoals tussen 8 uur 's avonds en 12 uur 's middags.


Wanneer ben ik aan een detox toe?


Twijfel je of jij misschien baat kan hebben bij een sapvasten kuur? Je kan een detox gebruiken wanneer je op de onderstaande vragen één of meer keer ja kan beantwoorden:

 • Ben je futloos en mis je energie?

 • Kom je moeilijk uit bed 's ochtends?

 • Heb je een onzuivere huid?

 • Probeer je af te vallen, maar lukt dat niet (meer)?

 • Ben je onverklaarbaar chagrijnig?

 • Heb je vaak zin in zoet?

 • Val je 's avonds moeilijk in slaap?

 • Heb je last van een opgeblazen gevoel?

Ben je nog niet helemaal overtuigd? Stuur me een berichtje en dan kijken we samen of dit iets voor je is!


Heb je al besloten dat je er voor wilt gaan? Mijn detox heb ik bij Frecious besteld en zij hebben detoxboxen van 3, 5 of 7 dagen. Zelfs inclusief maaltijden of speciale zwangerschapsboxen. Bestel nu zelf je detox via https://www.frecious.bio/nl/ met de kortingscode FITLIJF15 krijg je €15 korting op je detox box!28 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page